Efter vad barnen tyckte kändes som ungefär hundra års väntan så drog vi ju äntligen på vinnarresan till Paris och Disneyland över påskhelgen. Många har frågat om hur vi hade det och bett om tips, så här kommer det! Vi inledde med två dagar bland prinsessor, vinkande djur och karuseller på Disneyland Paris och när vi inte orkade höra mer positiv-musik och kände oss trötta på köer tog vi tåget in till Paris och spenderade två dagar i stan. Kyliga morgnar, men soliga eftermiddagar och bara några droppar regn, god mat och knasig, fnissig och glad familj. Kort sagt – en schysst helg! Tjoa gärna i kommentarerna om ni har andra tips eller frågor.

Och så några tips då. För dig som undrar lite om Eurodisney:
– Boende: Vi bodde på Disneyhotellet New York. Stort, men najs. Vi fick en svit med två rum – rymligt med badkar, morgonrockar, tofflor och ganska snabb roomservice för föräldrar som gärna käkar ost och dricker ett glas vin när kidsen har somnat. Det tog mindre än 10 minuter att promenera in till parkerna från hotellet och en fördel med att bo på Disneyhotellen är att vi blev insläppta i parkerna (japp, det är två parker numera) två timmar före alla andra – vilket innebär mycket mindre köer. För det var låånga köer. På eftermiddagarna runt en timmes kö till många av attraktionerna, och trots att det finns ett fast pass-system så innebar det ändå kö i 20-30 minuter. Tror det är smart att undvika påsken faktiskt.

– Parkerna: Vi inledde med den stora huvudparken första dagen. Den är stor och uppdelad på olika områden med olika teman, tex Fantasyland som har prinsesstema och Frontierland som har vilda västern-vibb. Fint, men inget av det som är Disney för våra barn mer än den stora paraden som passerade genom huvudgatan en gång om dagen. En ganska klassisk nöjespark med karuseller, butiker och glass och popcornförsäljning. Barnen hade sjukt kul ändå förstås, men jag hade nog förväntat mig något annat. Den andra, Disney Studios-parken hängde vi i under andra dagen och den var mycket härligare! Här fanns Blixten, Toy Story, Monsters Inc och våra kids hjältar. Det fanns också mer lekrelaterat – inte bara karuseller, vilket var bra när man var trött på köer. Även här fanns en parad med alla de stora figurerna och en bio där vi såg en film med klipp från en massa klassiker (inte tiptopp för de minsta dock pga scen ur Poltergeist). Över lag var det bra bredd på attraktionerna, det fanns något för både små och stora och mycket vi kunde åka tillsammans allihop.

– Mat: Lite som det är i nöjesparker generellt. Friterad smaklös snabbmat. Vi käkade bla på ett tex mex-ställe mitt emot Big thunder mountain (berg-och-dal-bana med gruvtema och för övrigt Anitas första riktiga berg-och-dalbane-åk), för att de hade ris och sallad och inte bara pommes frites – men ingen tyckte att det var gott.
– Shopping: Det finns sjukt många butiker inne i parkerna. Vi visste om det innan och hade bestämt tillsammans med barnen att de skulle få köpa en grej var, men att köpet skulle genomföras på andra dagen när vi sett allt, innan vi gick hem till hotellet. Det innebar att innan dess så spanade vi bara och de klurade på vad de skulle köpa när det väl var dags. Skönt, för det var annars ett guldupplägg för tjat och ruinering.

Och så några Paris-tips:
– Boende: Vi bodde på LeBron, men bo inte där. Fuskrenoverat med fishy el-lösningar, inte topprent och extremt lyhört. Önskar att vi hade valt Tiquetonne istället, där bodde vi för några år sedan. Det var enkelt och gammal stil, men rent och oerhört charmigt med utsikt över takåsarna i superhärliga kvarter. Nästa gång vill jag bo närmare metrostationerna Pigalle och Anwers, där tycker jag om att hänga.

– Mat: Vi käkade på vanliga bistros den här gången, inga fancy restauranger. Men jag klämmer in ett par favoriter ändå – jag gillar Chez Janous, en ganska stimmig bistro med god mat. Jag käkade en himmelsk ostbricka där i december. En annan är Le Mary Celeste – corny namn, men härligt! Stimmigt ställe med folk i vår ålder. Egentligen en ostronbar och mycket drinkar men också massor av sjukt goda tapasrätter. Och så Café Percier förstås. Där åt jag en helt fantastisk råbiff till lunch för mig själv när jag var i Paris för Le Web. Gratis wifi också, kärlek.

– Hänga runt och se härliga saker: Jag älskar de latinska kvarteren men också området nedanför Sacre Cour. Ta tunnelbanan till Anwers eller Pigalle och gå i kvarteren upp mot Sacre Cour – massor av småshoppar och mysiga restauranger. Och är det fint väder – köp med lite kallt vin, bröd, jordgubbar och sätt er i den lilla grönskande parken precis bakom kyrkan. En fantastisk liten oas! Tar vinet slut så finns ett mysigt ställe med färgglada stolar nedanför trappan som går ner till vänster från Sacre Cour (om ni har kyrkan i ryggen sett). Och så tycker jag att Eiffeltornet är härligt. Orkar man inte köa för att ta sig upp i tornet, ta tunnelbanan till Trocadero och se det från andra sidan Seine. Kolla upp vilken tid det tänds på kvällen – när jag var där kvällstid i vintras var det kl 17, men det borde vara senare nu. Det är en fantastiskt härlig syn!

Och för att sammanfatta – jag tror faktiskt att hela Kastås-klanen blev supernöjda. Det blev liksom lagom av allt. Två dagar i Disney-himlen kändes perfekt. Inte för lite och inte för mycket.  Och att få spendera tid inne i Paris med barnen var ashärligt eftersom de faktiskt uppskattade det och tog in och reflekterade över allt från språk, skyltar, byggnader och sätt att leva. Jag ser fram emot att uppleva fler storstäder med dem.

Och just det – till nästa Paristur skulle jag vilja hinna med några av de här också:
– Skelettfiesta på Nationalhistoriska
– Shopping och kanske en lunch på Merci och Le Comptoir general ska vara coolt också
– Sen mååste jag få gå fransk loppis -Puces de Vanves och Porte de Clignancourt kanske?