Man kan ju tro att Prag i januari ska vara lite sorgligt med snålblåst, gråhet och slask. Och när jag och Johanna bokade julklappsresan till våra män tänkte vi väl lite att det får bli som det blir, det är ju ändå kul att komma i väg.

Men åh så fel vi hade! Sol, några minusgrader och en fantastiskt vacker stad med super-januari-rea överallt och hur många pubar, cafeer och restauranger som helst. Vi bodde på Andels hotell som ligger kanonbra till vid en tunnelbanestation och alla spårvagnar går förbi. Dessutom en bit bort från Gamla Stan, vilket gör att det inte blir lika turistigt och kanske framförallt – mycket billigare. I och för sig så var det svårt att hitta något som var dyrt. Den dyraste ölen vi drack kostade nog 11-12 kronor – och lunchen som mest 40-50 kronor. Det var verkligen helt sjukt billigt. Vi åt en massa fantastiska snitzlar – den bästa på ett jazzhak som jag ska leta upp och länka till, men även anka, gulash, friterad ost och annat smarrigt.

Jag gillade att det inte finns så många ”måsten” i vad man måste göra och besöka. Inte speciellt många stora sevärdheter. En promenad över Karlsbron och en snabb glutt på den berömda klockan så var det avklarat. Men resten av stan är så otroligt härlig att det känns som att man spanar på sevärdheter hela tiden. Det enda minus jag kan komma på är att många ställen fortfarande inte är rökfria. Men många har en rökfri avdelning.

Kontentan är iallafall att jag tycker att det var en grym weekendstad. Kan tänka mig att det är ännu härligare framåt vårkanten när uteserveringarna har öppnat. En sak är säker. Vi kommer tillbaka!

Några ställen vi besökte och gillade:
>> Kubistmuseet – Lagom stort, i en jättefin byggnad. Härligt café och shop med tokfina saker.
>> Lokal – Skön blandning av ruffigt och nytt. Stora tankar med hembryggt öl under bardisken.
>> Chez Marcel – Fransk bistro med jättegod mat. Vi gillade allt utom patén som var lite torr.
>> Två katter – Typisk tjeckisk bar med hembryggt öl i små koppartankar.
>> Hiltons skybar – Lyxigt med schyssta drinkar och goda tapas. Fin utsikt på kvällen.

Alla mina bilder från telefonen finns förstås att beskåda på Flickr. Have fun och hojta om du vill ha tips!