2010 - ett riktigt toppenårDet är nyårsafton igen och jag sitter här och funderar på hur det gångna året egentligen har varit. Kikar på bilder, läser blogginlägg, facebookstatusar och tweets. Mina tankar inför 2010 stämmer hyfsat bra överens med utfallet. Det är jag tacksam för. Verkligen.
Och nu när jag kikar tillbaka så minns jag året som lyckligt. Det har varit fint – det bästa på länge faktiskt. Och eftersom jag är ett stort fan av traditioner, här är den – 2010 års version av års-summeringen:

ÅRETS HAPPENING

Anita föddes. Störst i år utan tvekan. Fantastiska lilla människa.

ÅRETS PROJEKT
Den typen av projekt jag skulle vilja lista här har legat på is under 2010. Mitt stora projekt i år har varit familjen. Det är annorlunda att vara fyra och jag gillar det som fan, men det blir inte mycket tid över till annat.

ÅRETS LÅT
Det här är årets bästa. Tyvärr lite uttjatad. Men gud så bra. Och Robyn herself. Coolare, smartare och duktigare människa finns det? Jag var helt tagen efter konserten på Arvikafestivalen.

Oskar gjorde min sommar. Det här är årets mest spelade.

Men just nu är det Parken som toppar listan. Älska!

Förra året var jag säker på att Hassle skulle finnas med på det här årets lista. Haha. Så blev det inte.

ÅRETS RESA
Brasilien, utan tvekan. Vilken enorm lyx att få spendera en månad tillsammans med de finaste jag vet på en strand i paradiset. Men min och Lars tripp till Berlin är stark tvåa. Egentid var väldigt välbehövligt just då. Och Berlin var så himla mycket jag. Måste tillbaka snart.

ÅRETS HURRA
Jag övervann en massa gamla trötta föreställningar om mig själv, tog mig själv i nackskinnet, började springa – och älskade det! Jag är löjligt stolt över det.

ÅRETS PERSON
Den här är svår. Jag har så många grymma människor runt mig. Men Venke Osnes, såna som du växer inte på träd. Jag är så sjukt glad och tacksam över att få ha dig som vän. Du hjälpte mig att ta ett av årets största beslut och jag mår alltid bra när jag är med dig. Det är få människor som känner hela mig som du gör. Du är så himla bra, modig, rolig och smart. Älskart! Mer konserter, vin, Jansson och skitsnack med dig under 2011 önskar jag mig.

Sen vill jag lägga till två personer som satt stora saker i svängning i år – smarta Lina Thomsgård som startade Rättviseförmedlingen. Och så Johanna Koljonen som med sitt mod att berätta drog igång #prataomdet. Om alla var lite mer som de här tre kvinnorna skulle vårt klot vara ett väldigt mycket bättre ställe att hänga på (för att inte tala om snyggheten, herregud).

ÅRETS SLIT
Att brottas med en trotsig fyraåring utan att skrika, gorma och vara lika dum själv. Att få plats med fyra personer och alla prylar på 64m2 utan att bli galen. Att vänja sig vid föräldrapenningsnivån på bankkontot. Och kanske det allra svåraste – att hitta tid för varandra i vardagsröran.

ÅRETS PLAGG
Är inte ett plagg utan en klack. Kilklacken har hängt med i olika former under hela året. Bekväm och snygg på samma gång. Hur ofta händer det liksom?

ÅRETS BOK
Jag har inte läst så mycket i år. Tidsbristen igen. Schulmans papparoman ligger här och väntar på att bli läst. Den kunde nog kunna ha toppat. Jag går ju igång på känslogrejen. Och det är ju även därför jag gillar de två som får dela listans förstaplats i år: Vi har redan sagt hejdå av Daniel Åberg och Mia Skäringers Dyngkåt och hur helig som helst. Modiga berättelser båda två.

ÅRETS KÖP
Huset förstås. Ni som har hängt med ett tag vet att större boende funnits med på den här listan ett par år nu. Jag vill inte ens tänka på hur många söndagar vi investerat. Men om två veckor får vi nycklarna och då är det banne mig på riktigt!

ÅRETS LYCKA
Syskonkärleken. Jag trodde att det skulle ta många år innan de skulle få glädje av varandra. Men det är så tydligt och har varit det länge nu. Jag är så glad att vi gjorde det och att Frank fick ett syskon. Jag såg det inte innan, men jag förstår det nu. De kommer alltid att ha varann och det är stort.

ÅRETS JOBBIGASTE
Slutfasen på jobbjakten i september. Jag var helt slut, mentalt urlakad av att gå på så mycket intervjuer på kort tid. Men det var liksom tvunget att klaffa för att vi skulle kunna dra i oktober. Ladda, förbereda sig, prestera, landa. Ladda om, förbereda sig, prestera, landa. Om och om igen. Jag var ett vrak och pallade ingenting annat under de där veckorna. Ställde in allt och sov. Men det funkade ju. Och gick bra. Sån befrielse när allt var klart. Jag blev tusen kilo lättare så fort jag hade skrivit min namnteckning på avtalet.

ÅRETS FÖRÄNDRING
Att byta jobb. Jag hade hoppats på att få möjlighet att återvända till Aftonbladet. Men inga passande tjänster blev lediga och jag fick tänka om. Och även om jag saknar gänget på Bladet massor (och följer det ni gör med stort intresse) så blev det så sjukt bra! Ving är ett fantastiskt företag, ett väldigt roligt varumärke att jobba med och kollegorna är toppenfina. Och så lyxen att få jobba med något man lika gärna gör när man är ledig – kärlek.

ÅRETS FILM
Same procedure…ehh. Jag vet inte. Har jag sett några bra filmer? Jag gillade Cornelis-filmen, men årets film? Neej. Jag får passa.

ÖNSKNINGAR INFÖR 2011

Om två veckor får vi tillträde till huset. Det som idag ser ut lite som en sommarstuga, men som under året ska växa fram till vårt drömhus genom renovering och tillbyggnad. Jag vet att det kommer att bli fantastiskt till slut. Och jag är ju en positiv person. Men jag ska erkänna att jag är lite rädd för resan dit och hoppas att vi inte dyker på problem som är större (och dyrare) än vad vi klarar av. Och att vi inte kommer att hata varann i slutändan.

Jag hoppas att vi vid den här tiden nästa år har landat, börjat njuta och att alla fyra verkligen gillar och trivs med huslivet i förorten. Att vi har lite tid över för varann. Och jag hoppas så innerligt att Frank kommer att må bra och trivas i sin nya förskola när han väl får en plats.

Annars känns det viktigare för varje år att alla i min närhet får vara friska och att våra familjer får ett fint år. Fredrick och Elins bröllop i juli ser jag fram emot väldigt mycket. Och Mamma, den där körgrejen står fortfarande på todolistan, du har inte glömt det va? Jag hoppas att jag lyckas med några riktiga kioskvältare på jobbet och så skulle jag vilja ha en ny frisyr. Och komma till skott med den där förbannade boken nån gång. Ett par surdegar har jag på listan. Ska fundera på om jag ska glömma dem eller ta tag i dem under 2011. Vi får se.

Sist men inte minst, kompiskretsen kommer att bli ganska mycket större under 2011 om allt går som det ska. Jag kniper hårt för att alla små embryon på tillväxt blir friska, fina och rosa små bebisar som jag får pussa på under andra halvan av året.

Tack för att ni kikar in i bland och läser. Jag är väldigt glad över det. Jag hoppas att ni vill stanna även om det här blir en renoveringsblogg en tid framöver. Ett kul kväll och ett fint och kärleksfullt år önskar jag er allihop oavsett!
GOTT NYTT 2011!

Tidigare summeringar:
>> 2007
>> 2008
>> 2009