Okej, här kommer mina Berlin-höjdare! Kan tänkas att de funkar bäst för någon som gillar att shoppa, käka, dricka, hänga runt och snarare barhänga än technodansa hela natten.

Shopping

När det gäller shopping tycker jag inte att vi hittade något klockrent område. Det var lite för glest mellan butikerna på de flesta ställen vi var på, men en del små roliga affärer finns på Kastanienallee och på Oranienstrasse (mellan Oranienplatz och Wienerstrasse) i Kreutzberg. På Kurfürstendamm finns alla kedjorna. Annars shoppade jag mest i det stora orangea köpcentret (Alexa?) vid Alexanderplatz.

Vi hittade en halvrolig loppis på Bergmannstrasse (bakom Markthalle) i Kreutzberg på lördagen. Men är man där på en söndag tror jag att loppisen i Mauerpark är grym. Det ryktas om sjukt bra shopping, masskaraoke och sjukt mycket folk. Den öppnar kl 11, men blir bra först framåt 14-tiden och då satt vi redan på flyget tyvärr.

Äta
En kort promenad upp från Kudamm ligger Savignyplatz. Där finns massor av mysiga uteserveringar och ölhak. Perfekt för lunch och på de flesta ställena kostar en lunch bara fem euro.

Bötzow Privat på Linienstrasse käkade vi sjukt goda schnitzlar. Restaurangen har kvar inredningen från tjugotalet och har dessutom sitt eget öl. Blandad publik – par, kortspelande polare, ensamma tidningsläsare och öldrickare. Riktigt gott!

På Bergmannstrasse i Kreutzberg finns massor av restauranger med uteserveringar. Välj vilken som helst – utom tacostället. Där finns även Markthalle som är en saluhall med massor av snabbmat och en stor uteservering.

Andra mattips som vi inte hann med men som verkar schyssta: Middag + clubbing på tokhippa veggorestaurangen Cookies Cream eller middag på Backroom Cantina som är restaurangdel på ultrahippa Bar Tausend. Andra fina tips är Sage restaurant och Los Palillos. Det sägs också att man ska undvika White trash fast food numera – bara turister och inte så bra käk.

Annars finns det sjukt mycket god snabbmat. Testa att käka en Frankfurterkorv i fralla (bara två euro), tysk kebab med rödkål eller hugg ett wienerbröd med choklad i U-bahn.

Gå ut
Vi testade bara en biergarten, men den var verkligen najs. Pratergarten ligger på Kastanienallee och är rätt stor. Köp ett par öl och en pretzel eller någon enkel korv eller soppa och häng under träden och lyktorna hela kvällen. Väldigt tyskt. Väldigt charmigt.

Ta en kall öl på uteserveringen på eftermiddagen eller börja kvällen på Luzia på Oranienstrasse. Charmigt och mycket roligt folk att spana in.

Berlins finest, Boris, tog med oss på Club der Visionaer som var helt fantastiskt. Utomhus med häng på bryggor ut på vattnet. Billiga drinkar och mycket roligt folk. Rekommenderas verkligen!

HBC Berlin drack vi konstiga gurk- och ingefäradrinkar en väldigt sen natt och blev ganska vingliga. Och det hade nog varit kul – om vi inte hade varit de enda gästerna.

Boende
Vi bodde på Radisson Blu. Sjukt lyxigt och med världens största akvarium i entrén som var najs att spana in när man käkade frukost. Ett tips är väl att inte betala för att åka hiss fyra meter upp och ner inuti deras ”aquadome”.

Ett annat tips jag fått är Schoenhouse apartments. Verkar fint och prisvärt!

Det var det hele. Måste åka igen snart. Tyckte att stan var helt fantastisk och det kändes som att vi hann med väldigt lite av det vi var sugna på att kolla in. Bilderna jag knäppte med mobilen – på de flesta av ställena jag tipsar om här finns förstås på Flickr!