Den här fina sjukvårdslådan stod på trappan när vi kom hem häromdagen. Syftet är att skapa ett större medvetande för ett av Sveriges viktigaste nummer – 1177, som leder till sjukvårdsupplysning för barn.

Nödnumret, 112, känner alla till. Men nästan 40 procent av svenska småbarnsföräldrar känner inte till 1177 som är Sveriges landstings och regioners nationellt samordnade sjukvårdsrådgivning på telefon och webb. På 1177 får småbarnsföräldrar råd om vård hela dygnet, sju dagar i veckan. 1500 sjuksköterskor arbetar för att ge oss kvalificerad rådgivning när våra barn skadar sig eller blir sjuka.

Timingen är bra i vårt fall. I förra veckan lyckades Anita nämligen med konststycket att klämma i sig en sån där liten påse som ligger i skokartonger för att ta bort fukt. När vi upptäckte det blev det lätt stirrigt och ingen av oss kom ihåg numret till sjukvårdsupplysningen, så det slutade med att vi googlade. Nu har jag fått dubbla påminnelser och kommer förhoppningsvis att kunna rabbla 1177 oavsett vad som händer i framtiden. Kanske har jag hjälpt någon mer också. Hoppas det.

Och just det. Påsen Anita klämde i sig var av den ofarliga sorten. Så det gick bra.